Etikett, protokoll

“Az emberek közötti érintkezés gyakorlatában érzékletesen tapasztalható a rendezõ elvek igénye. A szóban vagy írásban való megszólítástól kezdve a mindennapi és a rendkívüli helyzeteken át az elbúcsúzásig a társadalmilag elfogadott szokásjog irányít bennünket.”

Művelődés, szórakozás – Tánc közben

Az érzelmek megnyilvánulásának egyik legősibb formája a tánc.

Az elmúlt századokban igen bonyolult szabályai voltak, sőt, maguk a táncok is bonyolultak voltak.

A táncnak ma is vannak szabályai

1. A tánc illemtana a felkéréssel kezdődik. Ha férfi táncra kér egy hölgyet, megáll előtte illedelmesen, enyhén meghajlik, és udvariasan megkérdezi “Szabad egy táncra”. Más szavakkal is kérhetjük, az udvariasság azonban követelmény. A felkérés előtt a férfi rendezi ruházatát, begombolja az öltönyét.

2. A felkérésnek nem illik ellentmondani. Ez alól természetesen van kivétel, ha a lány már másnak elígérkezett. Nagyon ritkán, ha a felkért fáradt, esetleg a kérővel nem akar táncolni, el lehet utasítani a felkérést. Ebből azonban sportot nem lehet űzni.

3. Nyilvános helyen a férfiak nem kérhetnek fel idegen nőket. Szűkebb körű összejöveteleken ez természetesen áthágható szabály.

4. A felkérés után a férfi a hölgyet a táncparkettre kíséri. Ezt úgy teheti meg, hogy előre engedi, vagy felajánlja a karját. Mielőtt elkezdődne a tánc a férfi újra, illendően meghajol a partnere előtt.

5. Ha a zene elhallgat a férfi udvariasan megköszöni a táncot és a helyére kíséri a hölgyet. Nagyon nagy udvariatlanság a partnert a zene közben otthagyni.

6. Tánc közben lehetőség van a lekérésre. Ekkor a férfi megáll a táncoló pár mellett, és udvariasan meghajolva felteszi a “Szabad?” kérdést. Ilyenkor illemtudóan át kell engedni a lekérő számára a hölgyet. Megtagadni csak abban az esetben szabad, ha a hölgy nem kíván az illetővel táncolni. Ha a lekérés így zajlik, tehát nem táncolhatunk a hölggyel akkor sem szabad megsértődve durva szavakat használni. A lekért nőt visszakérni nem illendő. Ha mégis ragaszkodunk a partnernőnkhöz meg kell várni, amíg valaki más lekéri, és csak aztán zaklathatjuk újra a párt.

7. Felkérésnél félreértések is adódhatnak. Például nagy társaságban több hölgy is egy csoportban ül, és nem tudják kinek érkezett a felkérés. Nem illik elutasítani azt a hölgyet, aki magára vállalta a táncot és a férfi esetleg nem rá gondolt. Egy tánc után újra meg lehet próbálni az előző társaságban a kiválasztott hölgyet felkérni.

8. Ha otthon, vagy baráti társaságban szórakozunk, még kötetlenebb a lekérés és a felkérés szabálya. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen lezseren kell viselkednünk. Itt íratlan szabály az, hogy elsőként a vendéglátó hölgyet illik felkérni a férfiaknak. A házigazda pedig a meghívottak legmegbecsültebb tagját kérje fel elsőként.

9. Vannak esetek, amikor megváltozik a helyzet, és a nők kérhetnek fel férfit. Ez bálokban, vagy mulatságokon fordulhat elő, hogy hölgyválaszt hirdetnek. Ekkor a férfi soha nem utasíthatja vissza a nőt.

10. Nem tud mindenki tökéletesen táncolni. Ha kiderül, hogy partnerünk néha téveszt nem szabad erre felhívni a figyelmét gúnyos, vagy bántó megjegyzésekkel. Mintha észre sem vettük volna, tegyünk úgy.

11. A tánc után a visszakísért nő meghívhatja a társaságába a férfit. Ez nagy megtiszteltetés és természetesen nem illik visszautasítani.

12. A helyes testtartás a tánc közben: egyenes tartással ne mereven ne szögletesen táncoljunk. A férfi a jobb kezét a nő dereka fölé teszi. Ujjai legyenek összezárva. Bal kezét könnyedén tartva, nyitott tenyérrel felfelé, fogja a partnernő kezét. A jobb kéz sohasem mozdul el a tánc során, se jobbra, se balra, se le, se fel. A nő tánc közben a bal kezét a férfi vállára helyezi könnyedén, a jobb kezét padig a férfi bal kezére. A táncosok közötti távolság maradjon állandó, nem illik a partnerhez túl közel kerülni. A lassú tánc sem kivétel ez alól.

13. A nő ne vigyen magával lehetőleg semmit a táncba, esetleg a zsebkendőjét, amit a jobb kezébe tartson.

14. Tánc közben ne kerüljük partnerünk pillantását, kezünkkel ne tegyünk nagy mozdulatokat, és lábunkkal se rugdaljunk. A szép tánc egyszerű és kifinomult.

15. A táncban a férfi vezeti a nőt, erre ne vállalkozzon a nő, mert ez roppant kellemetlen.

16. Előfordul, hogy a szűk hely miatt a párok egymásba botolnak. Ilyenkor a férfi bocsánatot kér a másik pártól.

17. Ingujjra vetkőzve, nadrágtartóban, tréningruhában, rövidnadrágban nem szabad táncolni.

18. Könnyedebb táncos mulatságok is vannak, pl. a farsang. Ekkor a vidámság és a jókedv a főszereplő, de az illem alapvető szabályait nem sérthetjük meg.

19. Aki nem tud, vagy nem akar táncolni, ha teheti, kerülje el a táncos mulatságokat, mert mások jókedvét szegheti azzal, ha nem táncol, vagy csak billeg, és rendszeresen téveszti a lépéseket. Ez ellen a legjobb megoldás, ha az általánosan elfogadott táncok lépéseit megtanuljuk, vagy ismerőseink és barátaink segítségével, vagy tánctanártól.

Forrás:”miillik”

Loading...